Jättewhopie som sommartårta
Har länge funderat över hur en Stor Whoopie fungerar som tårta. Och nu har jag testat att göra min sommar semel- whoopies i ett större format lagom för 5-6 personer till mamma på hennes födelsedag.

Recept kardemumma whoopies ca 20 dubbla kakor. Eller en tårta ca 15cm ø och ca 12 dubbla whoopies (Receptet är taget från sockerrus.se)
100 g smör, rumsvarmt
1 1/4 dl socker
1 ägg, rumsvarmt
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma, mald
1/4 tsk salt
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl mjölk
1 1/4 dl socker
1 ägg, rumsvarmt
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma, mald
1/4 tsk salt
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl mjölk
Fyllning:
Mandelmassa
Vispgrädde
Vispa smör och socker till en fluffig kräm. Tilsätt ägget och rör om till det är väl blandat. Rör ner alla torrvaror och rör om. Avsluta med att hälla i mjölken och blanda väl.
Häll i smeten i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på en bakpapperklädd plåt (gör dem lite större än en 5 krona). Har du ingen spritspåse och tyll så går det lika bra att klicka ut dem på plåten med hjälp av sked.
Grädda kakorna på 175 grader i nedre delen av ugnen (nära mitten) i 8-10 min.Till tårtan så ritar du ut två cirklar ca 14,5cm ø och spritsar singar så du får en helt täckt cirkel. grädda i 175 grader i ca 14-16min.
Fyllning:
Vispa ihop madelmassa och grädde efter tycke och smak till en slät massa som är bredbar.
Vispa vispgrädde fluffig men inte för hård.
Noppa jorddgubbar och skär i halvor
Sätt samman tårtan/kakorna.
Bred ett lagom tjockt lager med madelröran.
Täck bottnen med jordgubbshalvor.
Spritsa grädde så det täcker jordgubbarna.
Bred ett tunt lager madelsmet på locket och montera överst.
Garnera ev. med jordgubbe, madelspån och florsocker.
Njut!!!