Gick loss med bakning idag igen. Bakade kolasnittar (mannens favvo) och Chokladsnittar till mig.
Nu när jag är hemma tycker jag att det är mysigt med små hemtrevliga detaljer. Bestämde mig för att vårt kök skulla må bra av lite pynt och så kom "Gottehyllan" till. Frågan är bara hur ofta jag måste baka för att hålla burkarna någolunda fyllda...
Här kommer recepten på de sanaste dagarnas bakning. Snittarna blir sådär härligt sega!
Kolakakor
Du behöver:
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2.25 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt.
3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten.
4. Dela degen och rulla ut till två längder.
5. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel.
6. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
7. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.
Chokladsnittar
Du behöver:
200 gram margarin
2,5 dl strösocker
1 msk sirap
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulve
4½ dl vetemjöl
Pärlsocker
1. Blanda samman alla ingredienser i en skål för hand till en slät deg.
2. Dela degen i tre delar och rulla ut till längder. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck lätt med en gaffel på rullarna och pensla med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker.
3.Grädda 13-15 min i 200 grader. Låt svalna lite. Skär sedan sneda snitt med en vass kniv.
Biscotti
Du behöver:
100 g flytande smör
2 dl socker
3 ägg
2 tsk bakpulver
7 dl vetemjöl
En nypa salt, om man vill
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl Hackade mandlar eller annan smaksättning
1. Blanda smör, socker och vaniljsocker.
2. Rör i ett ägg i taget.
3. Blanda mjöl, bakpulver och salt separat och rör ner tillsammans med de hackade mandlarna eller mandelspånen.
4. Knåda lätt och forma till fyra längder.
5. Grädda i 175 grader i 15-20 minuter.
6. Sätt ugnen på ca 100 grader.
7. Skär genast i två centimetersbitar.
8. Sätt in skorporna i ugnen igen och låt dem torka helt ca 20 min.
Dett är ett grudrecept den klassiska biscottin innehåller mandel. Denna gång testade jag att ha i chokladbitar vilket var väldigt lyckat.