fruhed

Jag bakar, fotar och drömmer om Italien

En massa julbak som jag i all brådska inte hunnit skriva om

Allmänt, Ätbart Permalink0
Naturligtvis blev det en hel del bakande till jul framförallt pepparkakshus samt ett omhändertagande om traditionen att jag ska ha snyggaste paketen i släkten. Nedan hittar ni även recept på saffransbullar med annorlunda format samt saffransbicotti.
 
 
 
Saffransbiscotti

100 g smör
1 g saffran
2 st ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl hel sötmandel  
råsocker
 
Smält mör och lägg i saffran
Blanda i alla ingredienser utom Råsocker
Knåda till en fast deg.
Dela degen till tre längder och lägg dem på en plåt.
Strö över råsocker.
Grädda i mitten av ugnen på 175°C i ca 25 min.
Ta ut längderna.
Sänk temeraturen till 125°C.
Skär länderna i 1cm skivor.
Sätt in dem i ugen i 10min.
Stäng av ugen och låt skorporna stå kvar till ugnen kallnat eller över natten.
 
 
Saffransbullar
 
2 pkt saffran
2 tsk hela kardemummakärnor
50g jäst
100g smör
5 dl mjölk
250g kesella 10%
1,5dl strösocker
1 tsk salt
17-18 dl vetemjöl
 
Fyllning
300g mandelmassa
150g smör
100g mörk choklad
 
Stöt saffran och kardemumma.
Smält smör tillsammans med kryddorna.
häll på mjölken och låt vetska bli fingervarm.
Rör ut jästen i vätskan.
Tillsätt alla ingredienser och en del av mjölet.
Tillsätt mjöl tills du har en smidig deg.
Jäs degen i ca en timme under duk.
Hacka chokladen och blanda samman ingredienserna till fyllningen.
Dela degen i 4 delar.
Kvala ut degen i rundlar ca 35 cm i diameter och skär med kniv eller pizzaskärare så du får 12 delar (trekanter).
Lägg en klick fyllning där biten är som bredast och rulla ihop fron den breda sidan till spetsen.
Lägg bullen på en plåt med fliken nedåt.
Jäs bullarna på plåt i ca 1 tim.
Grädda på 225°C i ca 8 min.
 
Till top