fruhed

Jag bakar, fotar och drömmer om Italien

Baka jätteliten kaka

Allmänt, Ätbart apple curd, applecurd, blueberry, blueberry curd, blueberrycurd, blåbär, blåbärscurd, citron, cupcakes, lemoncurd, marängfrosting, mincupcakes, panduro, vaniljmuffins, äppelchips, äppelcurd Permalink0
Tiden går och jag söker fortfarande jobb, kanske lite mer aktivt senaste veckan. Klättrar som vanigt på väggarna så senaste veckan har jag bla. ägnat åt att baka mini cupcakes med olika smaker. Här kommer bilder och recept.
 
 
 
 
 
Grundrecept vaniljmuffins:
ca 20-24 st normalstora muffins eller ca 60 st små
 
4,5 dl vetemjöl
3 dl socker
2 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 dl mjölk
100g smör gärna rumstempererat
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
 
Blanda mjöl, socker, bakpulver, smör och hälften av mjölken i en bunke och vispa/rör till en slät smet. Vispa samman ägg, vaniljsocker och resten av mjölken och blanda ned i smeten. Vispa tills du har en slät smet.
Häll i muffinsformar, fyll till max 2/3 av formen. Grädda sedan i mitten 175°C i 20-25 min
Tror receptet från början kommer från www.sokerrus.se
 
Marängtopping:
4 äggvitor
4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
 
Häll samtliga ingredienser i en skål, lämpligen en rostfre eller glas och värm över vattenbad. Rör tills sockerkristallerna inte längre känns mellan fingrarna när du känner på smeten. Ta av från värmen och häll smeten i en annan vär rengjord skål. Vispa tills du har en maräng som "toppar sig", det tar ca 10min.
Spritsa på dina cupcakes. Frostingen stelnar ganska snabbt och bli lite hård på utsidan men krämig på insidan. Gott tycker jag och bra om dina cupcakes ska transporteras.
 
Cupcakesen har tre olika fyllningar.
 
Lemon curd:
 
125g smör
3 ägg
3 dl socker
3 citroner
 
Skrubba citronerna rena och riv skalet av en citron. Pressa alla tre citroner och värm citronsaften med skalet. Tillsätt socker och ägg, låt sjuda, rör tills konsistensen blivit krämig.
Tillsätt smöret och låt det smälta in i krämen.
Häll upp i en regjord burk och låt svalna i kylen.
 
Apple curd:
 
4-6 äpplen
2 citroner
100g smör
2 ägg
 
Skala äpplena och riv dem grovt. Koka med skalet och saften från citronerna tills du har en konsestens som liknar mos. Ta av från värmen och kör lätt med en stavmixer. Tillsätt socker och ägg uppvispat. Låt sjuda tills konsestensen blivit något tjockare.
 
Blueberry curd:
 
350g blåbär frysta
1/2 dl vatten
1 citron
2 dl strösocker
100g smör
4 ägg
ev färk mynta
 
Koka blåbär och ev. mynta med vattnet och saften av citronen. När blåbären blivit mjuka och spricker i skalet tar du fram en sil och trycker med en gaffel för att få ut så mycket blåbär som möjligt. Låt smöret smälta in och tillsätt uppvispade äggen.
 
Jag vill gärna prydda upp curden med mynta då jag tycker att blåbär ibland ha lite för lite smak.
 
Gillar att ha naturliga dekorationer. Här har jag gjort äppelchips och torkat citron. Det tar lite tid men jag tycker det ger en hälig hörskänsla.
 
Lycka till!
 
Till top