fruhed

Jag bakar, fotar och drömmer om Italien

Pajvecka

Allmänt, Ätbart homemade, keylimepie, maräng, paj Permalink0
Jag tänkte göra tre olika pjer i veckan och jag har börjae med den klassiska Key Lime Pie. Egentligen ska det vara safen från Keylime i pajen som naturligt växer i Florida Keys men då det är svårare att få tag på bakar jag den på vanlig lime.Marängen på toppen finns det många olika recept på, jag provade denna gång att använda samma maräng som jag ofta använder på mina cupcakes.
 
Resept längre ner!
 
Pajdeg
100 g smör
10-12 digestivekex
 
Fyllning
4 äggulor
400 g kondenserad mjölk, en burk
skalet av en lime
1,5 dl pressad limesaft 3-4 limefrukter
 
Maräng
4 dl socker
4 äggvitor
2 tsk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Lägg kexen med det smälta smöret i matberedaren och kör tills kexen är smuliga. Tryck ned kexen i botten på en pajform. Receptet är för en normalstor paj.
 
Blanda äggulor, kondenserad mjölk, limeskal och pressad lime i en bunke.
Häll det över kexen.
Grädda cirka 15 minuter eller tills fyllningen har stelnat. Låt svalna.
Höj ugnen till 250 grader.
Häll samtliga ingredienser till marängen i en skål, lämpligen en rostfri eller glas och värm över vattenbad.
Rör tills sockerkristallerna inte längre känns mellan fingrarna när du känner på smeten.
Ta av från värmen och häll smeten i en annan vär rengjord skål.
Vispa tills du har en maräng som "toppar sig", det tar ca 10min.
Spritsa över pajen.
In i ugnen några minuter så barängen blir gullenbrun. Håll koll hela tiden, det går vädigt fort!
 
Till top