fruhed

Jag bakar, fotar och drömmer om Italien

Mums-mums

Ätbart choklad, mums-mums Permalink0
Jag har nu två sätt att göra mums-mums. En som är lite krångligare och en där jag använder överblivan maräng.
Tänkte delge båda recepten.
 
Börjar med det "riktiga"
2 dl strösocker
2 msk florsocker
1 st äggvita
0.75 dl kallt vatten
0.75 msk gelatinpulver
0.75 dl kokhett vatten
500 g ljus blockchoklad
10 st smörgåsrån
 
Blanda ihop strösocker, florsocker, äggvita tillsammans med det kalla vattnet i en skål.
Rör ner gelatinpulvret i det kokheta vattnet.
Tillsätt gelatinvattnet i sockerblandingen.
Vispa med på medelhög hastighet tills det blir riktigt pösigt.
 
Kapa till smörgåsrånen med hjälp av en rund pepparkaksform eller ett glas i bra storlek.
Spitsa smeten på smörgåsrånen, jag tycker det blir snyggast med rund tyll. Ställ dem att stelna i frysen en timme.
Smält blockchokladen över ångbad (i en skål över en kastrull med kokade vatten).
Doppa mums-mumsen i den smälta chokladen, tänk på att behållaren måste var tillräckligt djup så du kan täcka hela mums-mumsen med choklad. Ställ dem på smörpapper.
Låt torka.
 
Den enkla vägen
4 äggvitor
4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
10 smärgåsrån
 
Häll samtliga ingredienser i en skål, lämpligen en rostfri eller glas och värm över vattenbad. Rör tills sockerkristallerna inte längre känns mellan fingrarna när du känner på smeten. Ta av från värmen och häll smeten i en annan vär rengjord skål. Vispa tills du har en maräng som "toppar sig", det tar ca 10min.
Följ sedan sammainstruktioner som ovan.
 
Tänk på att det går att göra stora och små mums-mums. det är storleken på utstiskaren/glaset som avgör.
 
Lycka till!

 
 
 
Till top