Med min favoritdrink som förlaga
Strawberry mojito, läskande god med mynta, lime, jordgubbar, socker och rom. Tänkte att allt det i en tårta kan ju inte bli fel, skippde romen då Arne så gärna vill smaka. Resultatet blev mums! Det är en liten tårta som blev perfekt till 2 vuxna och en 2 åring. Det blev ett bra fredagsmys.

Recept:
White Velvet Cake från fantastiska Sockerrus
70 g äggvitor (ca 2 st)
1 1/4 dl mjölk
0,5 tsk vaniljpulver (1 tsk vaniljsocker)
2,5 dl mjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
85 g smör, rumstempererat
70 g äggvitor (ca 2 st)
1 1/4 dl mjölk
0,5 tsk vaniljpulver (1 tsk vaniljsocker)
2,5 dl mjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
85 g smör, rumstempererat
Vispa ägg, mjölk och vanilj. Ställ äggblandningen åt sidan. I en annan skål blandar du mjöl, socker, bakpulver och salt. Kör smöret i micron några sekunder så att det blir lite rinnigt. Tillsätt sedan smöret till mjölblandningen och rör om. Häll i 1/3 av äggblandningen och rör om. Tillsätt ytterligare 1/3 av äggblandningen och rör om. Häll i det sista av äggblandningen och vispa till en jämn smet.
Jag använde mina 10cm springformar och gjorde fyra bottnar av smeten men jag använde 3. Då behövs minst 20 min i 175°C. Kakan ska vara torr, kolla med sticka
Fyllning:
Mynta och lime marinerade jordgubbar
1 l jordgubbar1 lime
1,5 dl socker
en kruka mynta
5 dl mjölk
1 vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
7 ekologiska äggulor
3/4 dl majsstärkelse
50 g mjukt smör
Ta loss bladen från myntan, hacka dem smått och blanda sedan alla igredienser i en skål. Låt det stå kallt och dra minst 30 min.
Vaniljkräm från Leila Lindholm5 dl mjölk
1 vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
7 ekologiska äggulor
3/4 dl majsstärkelse
50 g mjukt smör
Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång.
Lyft ur stången efter uppkoket.
Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
Slå över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.
Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät.
Frosting:
Min vanliga maräng + saften av 2st lime.
Receptet hittar du här
Sätt samman tårtan:
Lägg marinerade jordgubbar på din första botten. Fortsätt sedan med vaniljkräm på nr 2 och så jordgubbar på den sista. För att få en bra yta att bre ut forstingen på tar du rin fjärde botten och skär en tunn skiva all lägga överst. Jag tyckte att tårtan blev för hög med fyra hela bottnar. Vispa marängen smidig och bre ut den runt tårtan.