fruhed

Jag bakar, fotar och drömmer om Italien

Härliga fredagsfika

Allmänt, Ätbart cupcakes, fredagsfika, kakor, recept, snittar, tävling Permalink0
Tre glada tjejer fick varsin låda med godasaker levererat under fredag eftermiddag!
Fantastisk kul att leverera dessa, lite som att vara jultomte:-) Det blir definitivt fler tävlingar längre fram.
Nedan hittar ni recepten.
 
Chokladcupcakes med Baileysfyllning 
 
Cupcakes
150 g smör
1 tsk vaniljsocker
2 dl varmt vatten
3 dl mjölk
2 st ägg
6 dl mjöl
2 dl kakao
4 tsk bakpulver
5 dl strösocker
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och tillsätt vaniljpulvret, vattnet, mjölken, och ägget.
Rör om och blanda i de torra ingredienserna, mjölet, kakao, bakpulvret och sockret. Vispa ihop allt till en slät smet.
Fyll muffinsformarna till 2/ 3 delar och grädda mitten av ugnen i ca 15 – 20 minuter.
Låt svalna och servera eller frys in!
 
Baileysfluff (Från Sockerrus)
3 dl grädde
150 g mjölkchoklad
4-6 tsk Baileys (beror lite på hur stark Baileyssmak du vill ha)
 
Häll i grädden i en kastrull och värm upp – OBS! Det får inte koka! Hacka chokladen och häll den i kastrullen. Rör om då och då. När chokaden är helt smält  tar du av den från spisen och blandar i Baileys. Ställ in blandningen i kylen och låt den stå i ca 5 timmar eller tills den är genomkall. Vispa sedan upp den till fluff.
 
Frostning 
4 äggvitor
4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
 
Häll samtliga ingredienser i en skål, lämpligen en rostfri eller glas och värm över vattenbad. Rör tills sockerkristallerna inte längre känns mellan fingrarna när du känner på smeten. Ta av från värmen och häll smeten i en annan vär rengjord skål. Vispa tills du har en maräng som "toppar sig", det tar ca 10min.
Spritsa på dina cupcakes. Frostingen stelnar ganska snabbt och bli lite hård på utsidan men krämig på insidan. Gott tycker jag och bra om dina cupcakes ska transporteras.
 
När marängen stelnat på ytan kan du doppa den i choklad. Jag brukar använda rejält med choklad för att det ska gå att doppa ordentligt, ca 350g som jag smälter i vattenbad och tillsätter matolja för konsistensen. Det blir som mums mums.
 
Kolasnittar tål att upprepas
200 g mjukt smör
2 dl strösocker
4 msk ljus sirap
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk malen ingefära 
 
Vispa upp smör, strösocker och sirap.
TIllsätt övriga ingredinser, vispa och knåda till en deg.
Dela degen i fyra och rulla till längder, lägg två på varje plåt. Platta till dem lite och räffla med en gaffel.
Grädda i 175°C i 12-15 min tills de blir gyllene.
Låt svalna lite innan du skär dem till snittar.
 
Chokladsnittar magi som alltid funkar
200 gram margarin
2,5 dl strösocker
1 msk sirap
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
 
Blanda samman alla ingredienser i en skål för hand till en slät deg.

Dela degen i tre delar och rulla ut till längder. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck lätt på rullarna och pensla med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker.

Grädda 13-15 min i 200 grader. Låt svalna lite. Skär sedan sneda snitt med en vass kniv.

Cupcakes med Lemoncurd (favorit i repris)

Finns i detta inlägg

 

 
Till top