Fudge
Sä sjukt gott, de bara smälter i munnen. Tycker det är godare än vanlig kola och det är inte riktigt lika tidskrävande. Dessa godingar fick bli en del av fredagsfikat då de blir bättre efter några dagar då de fått lite mer yta men fortfaranda är mjukisar innuti.

Kolafudge
7 dl socker
0,5 dl sirap
50 g smör
0,5 tsk salt
1 burk kondenserad mjölk
1,25 dl vatten
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl sirap
50 g smör
0,5 tsk salt
1 burk kondenserad mjölk
1,25 dl vatten
2 tsk vaniljsocker
Klä en form ca 25 x 15 cm med bakplåtspapper. Lägg socker, sirap, smör, salt, kondenserad mjölk och vatten i en tjockbottnad gryta. Koka upp blandningen och låt det koka tills temperaturen blir 115 grader. Rör med jämna mellanrum så att det inte kokar fast i botten.
Ta grytan från plattan och häll i vaniljsockret. Rör inte om ännu. Låt blandningen stå och svalna lite. Vispa sedan med en elvisp (eller för hand om du orkar) i några minuter så att blandningen blir lite luftigare.
Häll blandningen i en formen. Låt kolan bli kall och skär sedan upp i lagom stora bitar.
Ta grytan från plattan och häll i vaniljsockret. Rör inte om ännu. Låt blandningen stå och svalna lite. Vispa sedan med en elvisp (eller för hand om du orkar) i några minuter så att blandningen blir lite luftigare.
Häll blandningen i en formen. Låt kolan bli kall och skär sedan upp i lagom stora bitar.
Chokladfudge
4 dl vispgrädde
6 dl socker
100 g smör
1 dl kaka0
2 msk vaniljsocker
Klä en form med smörpapper, ca 20 x 30 cm, rör ihop grädde och strösocker och koka sedan upp under måttlig omrörning, sänk värmen och fortsätt koka hyfsat långsamt till 122 grader (använd digitaltermometer). Se till att smeten bubblar upp ordentligt. Ta av kastrullen från värmen och rör ihop smeten med övriga ingredienser, rör sedan kraftigt till dess att smöret smält. Häll smeten i formen och låt stelna. Skär i lagom bitar!