fruhed

Jag bakar, fotar och drömmer om Italien

Äppelpaj

Ätbart höst, paj, äppelpaj, äpplen Permalink0
Paj är underbart på hösten. Servera den gärna varm med vaniljsås eller som jag föredrar med färsk lättvispad vaniljgrädde. Jag har här gjort små pajer med formar på 10cm. De är lagom att dela på två.
Nedan hittar ni receptet.
 
 
Pajskal

150 g Normalsaltat Smör (rumstempererat)
1 dl Florsocker
1 Ägg
1 dl Finriven mandel (mandelpulver)
1 krm Salt
4 dl Vetemjöl

Blanda ihop ingredienserna till en slät deg. Platta ut degen och lägg den i kylen ca 2 timmar.

Kavla ut den önskade degmängden och fodra en pajform. Hacka små hål med en gaffel i botten på degen. Ställ den fodrade ogräddade pajformen i frysen ca 20 minuter. Grädda pajformen på drygt 200°C direkt från frysen. Grädda tills formen fått lite färg ca 5-7 minuter, ta ut och pensla med ägg. In i ugnen någon minut till.
Det blir lite mer deg än vad som behövs till en stor paj men den håller bra i kylen och går att baka kakor på.
 
Fyllning äpple
 
4 äpplen
1,5 dl socker
ca 4 msk kanel
2 tsk vaniljsocker
50g smör
 
Skala äpplen och tärna dem.
Smält smöret i en stekpanna och lägg i alla ingredienser.
Låt puttra till äpplerna är mjuka men med tuggmotstånd.
Häll fyllningen i de färdiga skalen och dekorera valfritt.
In i ugnen igen ca 10min på 175°.
 
Äppelrosor
På en av mina pajer gjorde jag rosor av äppelskalet. Det är lite pill men väldigt snyggt.
Gör långa remsor av skalet när du skalar äpplerna. Rulla dem runt varandra som en ros och lägg över din paj.
Till top