Browniefestival
Brownie Amerikanernas svar på vår kladdkaka.
Denna gång blev det Cheesecakebrownies och Nutellabrownies!
200 g färskost, t ex Philadelphia
1 äggula
3 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker


Cheesecakebrownies
150 g smör
50 g mörk choklad, i bitar
1 dl kakao
3 ägg
3 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 g mörk choklad, i bitar
1 dl kakao
3 ägg
3 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Färskostsröra
200 g färskost, t ex Philadelphia
1 äggula
3 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret och rör ner choklad och kakao. Låt det svalna.
Rör ihop äggen och sockret. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i äggsmeten. Rör ner smöret och blanda det till en jämn smet.
Blanda ihop färskosten med äggula, socker och vaniljsocker.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 35 x 40 cm. Häll i browniesmeten. Klicka ut färskoströran ovanpå. Dra ut den i ett fint mönster med en kniv.
Grädda kakan långt ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna och skär den i rutor.
Rör ihop äggen och sockret. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i äggsmeten. Rör ner smöret och blanda det till en jämn smet.
Blanda ihop färskosten med äggula, socker och vaniljsocker.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 35 x 40 cm. Häll i browniesmeten. Klicka ut färskoströran ovanpå. Dra ut den i ett fint mönster med en kniv.
Grädda kakan långt ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna och skär den i rutor.
Nutellabrownies
375 g Nutella
2 ägg
1 nypa salt
1 dl vetemjöl
Garnering
florsocker
2–3 msk Nutella eller kondenserad mjölk choklad
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa Nutella och ägg med en elvisp i ca 1 min. Tillsätt salt och vetemjöl och blanda ihop allt till en jämn smet.
Bred ut smeten i en form, ca 11 x 18 cm eller ca 20 x 20 cm i diameter, smord och bröad eller klädd med bakplåtspapper.
2 ägg
1 nypa salt
1 dl vetemjöl
Garnering
florsocker
2–3 msk Nutella eller kondenserad mjölk choklad
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa Nutella och ägg med en elvisp i ca 1 min. Tillsätt salt och vetemjöl och blanda ihop allt till en jämn smet.
Bred ut smeten i en form, ca 11 x 18 cm eller ca 20 x 20 cm i diameter, smord och bröad eller klädd med bakplåtspapper.
Om man vill kan man här smula över lite havssalt.
Grädda kakan mitt i ugnen i 15–17 min beroende på om du vill ha dem lite kladdiga eller inte. Känn med en provsticka. Låt kakan svalna i formen.
Pudra över florsocker före servering och spritsa eller ringla över Nutella eller kondenserad chokladmjölk.
Grädda kakan mitt i ugnen i 15–17 min beroende på om du vill ha dem lite kladdiga eller inte. Känn med en provsticka. Låt kakan svalna i formen.
Pudra över florsocker före servering och spritsa eller ringla över Nutella eller kondenserad chokladmjölk.
Båda recepten kommer från tidningen Hembakat med några tillägg från mig om man vill.